Dak ontmossen: vervelend maar noodzakelijk

dak ontmossenVan alle dakwerken is het dak ontmossen waarschijnlijk een van die klussen waar men het meest tegenop ziet. Een dak dat steeds meer groene tinten krijgt, kan een echte doorn in het oog zijn. Laat het niet te ver komen en grijp op tijd in. Zo vermijdt u grotere problemen.

Een dak ontmossen is in principe niet zo moeilijk. U moet er wel vaak een volledige dag voor reserveren. Hoe gaat u te werk? Eerst en vooral moet er een schimmelwerend product op het dak worden aangebracht. Dit zorgt ervoor dat alle mossen, algen en andere ongewenste begroeiing afsterft. Het product kan aangebracht worden met een verstuiver, maar ook een borstel is mogelijk. Het is belangrijk dat u systematisch te werk gaat. Zo bent u er zeker van dat er geen plekken worden overgeslagen. Zorg ook dat de dosering goed is. Doorgaans wordt ongeveer een deciliter tot een halve liter product per vierkante meter dak gebruikt. Laat het product een kwartier tot een uur inwerken en begin daarna met de reiniging. Dat kan bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger. Opnieuw is een harde borstel mogelijk, maar dit is iets minder handig.

Nadien kan u ook nog een vochtwerend product aanbrengen om de vorming van nieuwe mossen en algen te vermijden. Ze ontstaan immers op vochtige oppervlakten. Besteed uiteraard voldoende aandacht aan uw veiligheid. Het ontmossen van daken is en blijft tenslotte een gevaarlijk karwei.